Please select a page template in page properties.
Country Selection Shoppinglist

VROUWEN DIE VROUWEN INSPIREREN

Verhalen van opmerkelijke vrouwen naar wie de monturen van ELLE Made in France zijn vernoemd

De empowerment van vrouwen is een van de pijlers waarop ELLE is gebouwd. Sinds de eerste publicatie in de jaren 40 heeft ELLE ernaar gestreefd vrouwen aan te moedigen onafhankelijk te zijn, anderen te inspireren en hun eigen individuele gevoel voor schoonheid, mode en manier van leven uit te drukken. ELLE heeft zich altijd sterk gemaakt voor vrouwen, in de overtuiging dat zij hun ambities moeten waarmaken en moeten kunnen genieten van het beste dat het leven te bieden heeft, terwijl ze ook iets teruggeven aan de maatschappij.

De monturen in de nieuwe Made in France-collectie zijn vernoemd naar vrouwen die in het verleden geweldige dingen hebben bereikt, in een tijd waarin het voor hen moeilijker was om onafhankelijk en vrij te leven. Deze pioniers kunnen nog steeds vrouwen van vandaag inspireren en een rolmodel zijn. Laten we de verhalen van deze opmerkelijke vrouwen eens van dichterbij bekijken!

 

DE ELLE MADE IN FRANCE COLLECTIE



MARIE | Klassiek en elegant, dit panto-vormige montuur met zijn zuivere rondheid is even legendarisch als de vrouw die het inspireerde: Marie Curie. Marie Skłodowska-Curie (* 1867; † 1938), geboren als Maria Salomea Skłodowska, was een Poolse natuurkundige en scheikundige, maar werd tot Française genaturaliseerd door haar huwelijk met de natuurkundige Pierre Curie in 1895. Als uitzonderlijk wetenschapper ontving zij in 1903, samen met haar man en hun collega Henri Becquerel, de Nobelprijs voor Natuurkunde voor hun onderzoek naar straling. Zij werd de eerste vrouw die een dergelijke gewaardeerde prijs ontving. Acht jaar later kreeg zij de Nobelprijs voor Scheikunde voor haar werk op het gebied van polonium en radium, die zij had ontdekt. Tot op heden is Marie Currie de enige vrouw die deze prestigieuze prijs tweemaal heeft ontvangen.

 



SUZANNE | De zorgvuldig vervaardigde rondingen van deze bril weerspiegelen de gracieuze speelstijl van de Franse tenniskampioene Suzanne Lenglen. Suzanne Rachel Flore Lenglen (* 1899; † 1938) domineerde het vrouwentennis in het begin/midden van de jaren twintig dankzij haar beroemde forehand en backhand en haar buitengewone evenwicht. Tussen 1919 en 1926 won zij 25 Grand Slam titels. Vanwege haar immense populariteit en prominente sociale kennissen wordt Lenglen erkend als de eerste vrouwelijke atlete die een wereldwijde sportberoemdheid werd. Zij was ook de eerste vooraanstaande amateur die professional werd en werd in de reeks van 100 Greatest of All Time uitgeroepen tot de grootste tennisster voor vrouwen uit het amateur-tijdperk.


MARGUERITE | Deze gewaagde bril met haar oversized look is geïnspireerd op het werk van Marguerite de Rochechouart de Montpipeau (* 1665 ; † 1727). Zij was een geleerde non en werd in 1718 de 43ste abdis van de abdij van Montmartre. Zij wijdde haar leven aan het herstel van het klooster in zijn oude glorie. Vandaag bestaat de abdij van Montmartre niet meer, maar het werk van Marguerite de Rochechouart wordt nog steeds herdacht. Als eerbetoon aan haar toewijding dragen vele plaatsen en gebouwen in de omgeving van de abdij nu haar naam.



LOUISE | Voor een elegante retrolook is dit cat eye montuur een echte must have. De geraffineerde en speelse vorm is geïnspireerd op het verhaal van Louise Michel (* 1830; † 1905), onderwijzeres en revolutionaire. Deze vrouw met feministische ideeën, bijgenaamd "Enjolras", was de eerste die de zwarte vlag wapperde, die ze populair maakte binnen de libertaire beweging. Zij was actief betrokken bij de gebeurtenissen van de Parijse Commune, een van de belangrijkste opstandige communes in Frankrijk, voordat zij naar Nieuw-Caledonië werd gedeporteerd, waar zij negen jaar verbleef. Bij haar terugkeer in Frankrijk genoot zij een grote populariteit, wat niet belette dat zij verschillende malen gevangen werd genomen voor haar politiek activisme, dat zij tot aan haar dood voortzette.



SIMONE | Laat de Parijse vrouw in jou tot uitdrukking komen met dit avant-gardistische montuur, gemaakt als eerbetoon aan Simone de Beauvoir. Simone de Beauvoir (* 1908; † 1986) was een Franse filosofe en romanschrijfster. Haar werk leverde haar in 1954 een Goncourtprijs op voor Les Mandarins. Zij kreeg internationale erkenning voor een ander werk van haar, een feministisch essay getiteld Le Deuxième Sexe. De Beauvoir drukte haar stempel op haar tijd door haar betrokkenheid en haar onafhankelijkheid en zij wordt beschouwd als een pionier van de vrouwenemancipatie.



JULIETTE | ELLE presenteert een oversized bril met een onmiskenbaar assertieve expressie, een look geïnspireerd op het leven van Juliette Dodu (* 1848; † 1909). Tijdens de Frans-Pruisische oorlog van 1870 veroverden de Pruisen de stad Pithiviers en haar telegraafkantoor. Juliette Dodu woonde op de eerste verdieping waar de telegraafkabels liepen en dankzij een ontvanger onderschepte ze 17 dagen lang de Pruisische communicaties, die ze vervolgens doorstuurde naar de Franse autoriteiten, waardoor ze het leven van 40.000 soldaten redde. Juliette, een verzetsstrijdster die voor haar moed werd onderscheiden met de Militaire Medaille en het Legioen van Eer, onthult hier haar buitengewone persoonlijkheid in een gewaagd montuur.



CAMILLE | Dit cat eye montuur huldigt de Parijse geest en is verkrijgbaar in een selectie vrouwelijke tinten, geïnspireerd op de kleurrijke schilderijen van de Franse kunstenaar Camille Claudel (* 1864; † 1943). Op 19-jarige leeftijd werd zij de leerlinge van Rodin en later zijn model, medewerkster en minnares. Dankzij haar talent won ze driemaal de Prix du Salon Octave Mirabeau.


Ontdek meer over deze collectie hier >.

Bron foto's inspirerende vrouwen: Wikipedia

Stories of inspiring Women