Please select a page template in page properties.
Country Selection

3 nuttige tips bij de aanschaf van een nieuwe bril

Hoe bereid je je goed voor op de aankoop van jouw bril

Als je eenmaal weet dat je een bril nodig hebt, is het tijd om te kijken naar welke criteria voor jou belangrijk zijn om een model te vinden dat bij jouw smaak past en ook perfect zit. Er zijn zoveel monturen om uit te kiezen, hoe besluit je welk montuur het beste bij je past? Jouw smaak en persoonlijkheid spelen een grote rol bij de beslissing. Maar vergeet niet dat een bril in de eerste plaats een medisch product is, ontworpen om je te helpen beter te kunnen zien.

Hierbij geven we jou 3 criteria die je met jouw opticien kunt bespreken, zodat je bij de aankoop van jouw bril niet alleen een mooi montuur krijgt, maar ook een bril die duurzaam, van hoge kwaliteit en comfortabel is.

 

Vraag 1 | Welke montuurvorm kun je het beste kiezen?

 

Het spreekt voor zich dat de vorm een zeer belangrijke factor is bij de keuze van een bril. Maar weet je ook waarom dat zo is? Het is belangrijk dat de vorm van de bril past bij jouw smaak en jouw uitstraling - kortom, de bril moet harmoniëren met jouw gezichtsvorm en proporties, evenals met je persoonlijkheidstype.

Maar dat is nog niet alles; de vorm van de bril moet ook goed bij je gezicht passen. Het montuur moet aangepast zijn aan de vorm van jouw neus en op dezelfde hoogte zitten als je wangen, je wenkbrauwen en jouw slapen. Dit is van essentieel belang voor het draagcomfort van je bril en, vooral, voor een goed zicht.

Zorg ervoor dat de vorm van jouw brilmontuur perfect is afgestemd op jouw individuele sterkte. Als je bijvoorbeeld multifocale glazen nodig hebt, kies dan voor een groot montuur voor meer visueel comfort. Als je een sterke correctie en daardoor dikke glazen hebt, kun je het beste grote vormen vermijden. En dat is nog maar één van de punten waarmee je rekening moet houden. Jouw opticien zal je graag adviseren.

 

Vraag 2 | Welke factoren zijn belangrijk als het gaat om het comfort van een bril?

 

Het staat buiten kijf dat draagcomfort een van de belangrijkste criteria is bij de aanschaf van een bril. Het is iets waar we in eerste instantie meestal geen prioriteit aan geven, omdat we ons vooral richten op de esthetiek van het montuur. Toch is er niets erger dan een bril die rode vlekken achterlaat op je neus en wangen of pijn doet achter je oren omdat hij te zwaar is. Zorg ervoor dat je bril licht is, want uiteindelijk zul je snel het verschil merken tussen ultralichte en zwaardere monturen. Titanium en titaniumlegeringen behoren tot de lichtste materialen voor brillen en ze bieden de drager de hele dag door een superieur draagcomfort.

Een ander essentieel criterium voor draagcomfort: een betrouwbare houvast op de juiste neushoogte. Een montuur dat voortdurend afglijdt, is niet alleen oncomfortabel, maar vermindert ook de efficiëntie van het visuele hulpmiddel. Afglijden verhindert de effectieve centrering van de glazen, en het zicht lijdt er direct onder.

Last but not least is het materiaal van het brilmontuur ook belangrijk voor mensen die aan bepaalde allergieën lijden.  Alleen al in Europa lijden volgens de huidige schattingen ongeveer 65 miljoen mensen aan een nikkelallergie - dat komt ongeveer overeen met de bevolking van Frankrijk! Mensen die allergisch zijn voor nikkel kunnen het beste kiezen voor een montuur van titanium of kunststof.

Vraag 3 | Hoe kun je zeker zijn van de kwaliteit van een bril?

 

Op het eerste gezicht lijken de meeste brillen wel een beetje op elkaar. En toch, vooral over een langere periode, maakt de kwaliteit een significant verschil. Maar hoe beoordeel je de kwaliteit van een bril wanneer je voor een nieuw model kiest? Als je lang plezier wilt hebben van jouw bril, vraag dan naar het materiaal. Verschillende materialen maken hier een belangrijk verschil.

Zonder in herhaling te willen vallen, raden wij opnieuw titanium aan vanwege zijn duurzame sterkte en zijn corrosiebestendigheid: titanium monturen zijn schok- en stootbestendig, bestand tegen temperatuurschommelingen en transpiratiezuur. Ze verliezen ook hun vorm niet en verkleuren niet als ze aan vocht worden blootgesteld!

Aarzel dus niet om jouw opticien te vragen naar de herkomst van het montuur, de plaats van vervaardiging en vooral naar de materialen die bij de productie van het montuur zijn gebruikt.


We hopen dat je nu goed voorbereid bent voor jouw volgende brilaankoop. Dankzij de vele tips hierboven weet je op welke criteria je vooral moet letten, want niet alle brillen zijn hetzelfde - integendeel!

 

Als je niet zeker weet welke brilvorm bij je past, lees dan ons blogartikel Passende vormen

Als je meer wilt weten over de overtuigende eigenschappen van titanium, lees dan ons blogartikel Titanium - Metal of the Gods

Als je geïnteresseerd bent in de laatste trends en je wilt weten welke nieuwe trends wij in onze brillenportefeuille hebben opgenomen Kleurentrend update voor lente/zomer 2022

Criteria for buying a new pair of glasses